Stresshantering och dess koppling till genetik och åldrande
Förhållandet mellan kropp och själ styrs av de genetiska processerna. Känslor som stress och hot påverkar förmågan att reparera DNA. Positiva tankar som kopplas in när man ser möjligheter att hantera situationen gör att stressen förvandlas till en utmaning vilket positivt påverkar genernas hälsa och möjligheterna att reparera skadat DNA. Forskning har påvisat att produktionen av hormonet oxytocin (vilket främjar sociala relationer, välmående, kroppskontakt, känslomässigt lugn och fysisk återhämtning) kan hämmas av gener som aktiveras av stress, social isolering och ätstörningar. Den psykologiska åldern bevaras av känslor av tillfredsställelse i relationer, i arbete och i självkänsla. En positiv inställning till förändring, kreativitet och vilja att överleva är avgörande för att bibehålla god psykologisk hälsa. Det är inte själva stressen, utan bristande anpassningsstrategier som kan leda till sjukdom.
Medvetandet spelar en central roll i vår uppfattning om verkligheten och vår plats i den. Genom att koncentreras i nuet och inte låta gamla vanor och tankemönster dominera kan vi stärka vår kreativa potential och förnyelseförmåga. Att bli medvetna om våra inre processer som normalt sett styrs av undermedvetna mekanismer hjälper till att bättre förstå relationerna mellan de inre genetiska processerna och vårt sätt att förhålla oss till omgivningen. Resultatet blir att vi kan öka våra möjligheter att lyckas med stresshantering, utveckla positiva relationer och främja både den psykiska och den fysiska hälsan.
Det går att påverka åldrandeprocessen genom vår mentala inställning. Avsikten att aktivera sig kan bli motkraften till den nedbrytande entropi som själva åldrandeprocessen innebär. Mentala koncentrationsövningar och kognitiv stimulans har visat sig ha vissa positiva effekter på hjärnans hälsa och funktion hos äldre vuxna. Även om det inte finns något direkt bevis för att mentalt fokus eller koncentration kan stoppa åldrande processen i sig, finns det forskning som tyder på att kognitiv stimulans kan bidra till att bevara och förbättra kognitiva funktioner när vi åldras.
Intellektuellt utmanande aktiviteter såsom spel, lärande av nya färdigheter, minnesövningar, och att hålla sig mentalt engagerad kan hjälpa till att bevara kognitiv funktion och minska risken för kognitiv nedgång hos äldre. Detta beror på att den typen av aktiviteter stimulerar olika delar av hjärnan och uppmuntrar till neuroplasticitet, hjärnans anpassningsförmåga genom att skapa nya neurala förbindelser. Även om det inte finns någon definitiv vetenskaplig bevisning för att mentalt fokus i sig kan stoppa åldrandet, är det väl dokumenterat att mentalt aktiva livsstilar kan bidra till att bibehålla och förbättra kognitiv hälsa. Att hålla sig mentalt aktiv genom livet är en del av en hälsosam livsstil som kan gynna hjärnans funktion och välbefinnande, särskilt när vi åldras.
Meditation och mindfullness är kanske det bäst beprövade instrumentet för att hantera stress, lindra ångest, förbättra koncentrationen, öka medvetenheten om nuet och förmedla biologiska och fysiologiska förändringar som främjar hälsan och välbefinnandet.